Yakıttan Tasarruf Sağlamanız için 13 Öneri 

Yakıttan Tasarruf Sağlamanız için 13 Öneri 

Son zamanlarda gelen akaryakıt zamları araç kullanırken uygulanabilecek yakıt tasarrufu önlemlerini de akıllara getirdi haliyle. Aracınızı tanıyıp onu en verimli şekilde kullanarak ciddi bir yakıt tasarrufu elde edebilirsiniz. İşte yakıttan tasarruf sağlamanız için 10 öneri.

1- Vites Kullanımı

Her ne kadar manuel vitesli araç sayısında bir düşüş yaşansa da hala trafikte vitesli araç kullanan sürücüler elbette ki var. Bu nedenle bu öneri bu sürücüler için geliyor. Vites değiştirirken arabanızı dinlemek ve en doğru anda vites değişimi yapmak, yakıt tasarrufu yapmanıza yardımcı olabilir. Motoru çok yüksek devirlere çıkarmadan vites değiştirmek uzun vadede kazançlı çıkmanızı sağlar. Yüksek viteste araç kullanırken motor hızı düşeceğinden, buna bağlı olarak yakıt tüketimi de azalacaktır. Bu sebeple araç motorunu da zorlamayacak şekilde yüksek viteste araç kullanımı yapabilirsiniz.

2- Araç Bakımlarını Zamanında Yaptırmak

Araç bakımını zamanında yaptırmamak motorun, benzin filtresinin veya motoru besleyen benzin enjektörünün yıpranmasına neden olabilir. Yılda bir kere ya da yaklaşık her 20.000kmde bir yapacağınız araç bakımı bu parçaların yıpranmadan performans göstermesine yardımcı olur. Araç bakımlarının aksatılması halinde aracınız, hem düşük performans ile çalışacak hem de giderilebilir sıkıntıları olmasına rağmen zamanında bakım yapılmadığından ileride daha büyük ve maliyetleri problemlere sebebiyet verebilecektir.

3- Ani Hızlanma ve Ani Fren Yapmaktan Kaçınmak

Yakıt sarfiyatı dediğimiz zaman aklımıza ilk olarak ani hızlanma ve ani fren yapma hareketleri gelir. Bu iki hareket, motorun normalden daha fazla güç harcamasına neden olur. Motorun güç harcaması da yakıt tüketimini önemli ölçüde arttıracaktır. Trafikte agresif olarak araç kullanmak, yoğun trafikte ani hızlanmalar ve yine birden fren yapmalara sebep olabileceğinden yakıt tüketimini arttıracağı gibi, başka sürücülerin de hak ihlaline sebep olabileceinden ciddi trafik kazalarına da sebebiyet verebilir.

Yakıt Tasarrufu Sağlamak için İpuçları

4- Lastiklerin Hava Basıncı Uygunluğu

Her araç kendine özel bir lastik basıncına sahiptir. Araç lastik basıncı aracın brüt ağırlığı gibi faktörlere bağlı olarak değişecektir. Araç üreticisinin ve lastik üreticisinin önerdiği lastik hava basıncını kullanmak, aracın zeminde daha az sürtünme yaşamasına ve daha az yakıt tüketmesine yardımcı olur. Aracınızın lastik basıncını üretici firmanın önerdiği seviyede tutmalı ve kontrolünü sağlamalısınız.

Sabiha Gökçen Araç Kiralama Rehberine Göz Atmak İster misiniz?

5- Hava Filtrelerini Düzenli Temizlemek

Hava filtrelerini motorun zarar görmemesi için dışarıdan gelen her türlü toz ve parçacıklı yabancı maddeyi tutar ve bu sayede motoru korur. Hava filtrelerinizi düzenli temizleyerek de yakıt tüketiminde tasarruf yapmanız mümkün.

6- Camların Açık veya Kapalı Kullanımı

Aracın camlarının açık veya kapalı olması yakıttan tasarruf sağlamanız için yardımcı olabilir. Aracın camlarının açık olması aerodinamik etkiyi bozarak daha fazla sürtünme olmasına neden olur. Özellikle hızınızın nisbeten daha yüksek olabileceği seyahatler gerçekleştirirken, aracınızın camlarının kapalı olmasını öneririz. Hava ve araç arasındaki sürtünmenin artması ise aracın daha fazla yakıt tüketmesine neden olacaktır.

İstanbul'a Geldiğinizde Araba Kiralamak için 10 Neden yazımızı da okumak ister misiniz?

7- Yoğun Trafikte Kullanım

Trafikte dur-kalk hareketini yapmak uzun yola göre daha fazla yakıt tüketmenize neden olur. Aracın hareket etmesi için motora enjekte edilmesi gereken yakıt miktarı, belirli bir hızda enjekte edilmesi gereken yakıt miktarından çok daha yüksektir. Bu nedenle yoğun trafikte yapılan dur-kalk hareketi, motorun daha fazla yakıt tüketmenize neden olur. Yakıt tüketimini azaltmak için eğer mümkünse yoğun trafikte kullanımlardan kaçınabilir, trafiğin daha yoğun olduğu işe giriş ve işten çıkış saatleri dışındaki saatleri tercih edebilirsiniz. Eğer böyle bir imkanınız yok ise, trafik yoğunluğunun daha az olduğu alternatif yolları güzergah olarak belirleyebilirsiniz.

8- Klima Kullanımı

Yakıt sarfiyatı konusunda bir numaralı suçlu olarak klima kullanımını gösterebiliriz. Özellikle sıcak yaz aylarında klima kullanımı aracın daha fazla yakıt tüketmesine yol açar. Bunun nedenini ise, aracın hem ana motoru hem de klima motorunu beslemek için yakıt tüketmesi olarak verebiliriz. Bu nedenle zorunlu olmayan durumlarda araç klimasını çalıştırmamak yakıttan tasarruf sağlamanıza yardımcı olabilir.

9- Gereksiz Ağırlıkları Azaltmak

Kullanılan her aracın ayrı bir yolcu ve bagaj kapasitesi olabilir elbette ve buna bağlı yeterli taşıma gücü de vardır, ancak aracın bagajını ve koltuklarını yükle doldurmak brüt ağırlığı önemli ölçüde arttıracaktır. Aracın ağırlığının artması motorun daha yüksek itiş sağlamasına neden olur. Bu da yakıt tüketimini arttıran önemli etkenler arasında sayılabilir. Seyahatleriniz ya da özellikle taşıma yapmanız gereken durumları kapsam dışında bırakarak, aracınızda günlük taşıdığınız ve ihtiyaç olmayacak ağırlıkları azaltmanızı öneririz. Genel kullanım alışkanlıklarına göz atarsak, haftada bir uğranabilecek bir yere ait eşyalarınızı tüm hafta bagajınızda taşımanız gereğinden fazla yakıt harcamanıza sebep olacaktır. Eğer araç üstü bagajınız varsa, boş olsa dahi kullanmadığınız zamanlarda araçta olması yine gereksiz bir yük yaratacaktır. 

10- Mevsime Uygun Lastik Kullanımı

Mevsime uygun olarak kış lastiği veya yaz lastiği kullanımı hem yakıt tasarrufu hem de güvenlik açısından çok önemlidir. Kış aylarında asfaltta daha iyi tutuş sağlayan lastiklerin yaz aylarında ise sıcak asfalta uygun lastiklerin kullanılması gerekir. Yaz aylarında kış lastiği kullanmak, aracın asfalta daha fazla tutunmasına yol açar. Tutuşun artması da sürtünmeyi arttırarak aracın daha fazla yakıt tüketmesine neden olabilir.Mevsimine göre lastik kullanma yakıt kullanımını %5 ila %10 oranında olumlu yönde etkileyecektir. Sadece mevsimsel olarak değil, lastik kalitesi konusunda da iyi araştırma yaparak, doğru lastikleri tercih edebilir ve yakıt tüketiminizi azaltabilirsiniz.

Araçlarda Kış Bakımı Nasıl Yapılır? başlıklı yazımızı da okumak ister misiniz?

11- Aracı Uzun Süre Rölantide Tutmamak

Aracı rölantide tutmak yani aracı hareket ettirmeden çalıştırmak yakıt tüketimini arttırabilir. İdeal durumda birçok araç ortalama 90km/s hızla giderken optimal yakıt tasarrufuna ulaşır. Bu değerin altında veya üstünde kalmak aracın daha fazla yakıt tüketmesine yol açacaktır. Aracın rölantide kalması ise saatte 0.3 litre ile 2.5 litre arası yakıt tüketmenize neden olabilir. Bu nedenle aracı çalıştırdıktan sonra en kısa sürede harekete geçmek daha faydalı olacaktır. Bekleme yapmanız gereken zamanlarda da eğer 30 saniyeden uzun süre aracı rölantide tutmanız gerekecekse, motoru kapatmak ve harekete geçileceğinde motoru tekrar çalıştırmak yakıt tüketimini azaltmak açısından daha faydalı bir kullanım şeklidir.

12- Doğru Yakıt Kullanımı

Aracınız için kullandığınız her yakıt birbiriyle aynı değildir. Burada dizel ve benzinli araç ayrımından bahsetmiyoruz elbette. Ancak yakıt araştırmanızı yaparken motordaki sürtünmeyi en aza indirecek yakıtları tercih etmeniz halinde yakıt tüketiminiz azalacağı gibi, aracınızın ömrü de uzayacaktır.

13- Doğru Motor Yağı Kullanımı

Yüksek kaliteli motor yağı kullanmak motorun dava verimli çalışmasıı sağlayacağı gibi, aynı zamanda yakıt tasarrufu da sağlayacaktır. Bu yüzden mutlaka üretici firmanın önerdiği motor yağını kullanmalısınız.