Araçlarda Kış Bakımı Nasıl Yapılır?

Araçlarda Kış Bakımı Nasıl Yapılır?

Kış döneminde, güvenli bir yolculuk geçirmek ve aracınızın olumsuz hava şartlarından etkilenmemesini sağlamak için bakımlarınızı eksiksiz olarak yaptırmalısınız. Özellikle kış bakımı yapılmayan araçlarda seyahat etmek, oldukça riskli bir durumdur. Kış bakımı yapılmadığında aracınız kaygan yollarda düzgün ilerlemeyebilir, arıza yaşadığınızda yolda kalabilir, önemli motor parçalarında problemler meydana gelebilir. Bu yazımızda, Sabiha Gökçen rent a car güvencesiyle kış bakımı nasıl yapılır bu konuyu ele alacağız.

Motorunuzu Kışa Hazırlayın

Motor, aracınızın en önemli parçalarından bir tanesidir. Motorunuzun düzgün çalışmasını istiyorsanız, onu kışın zorlu şartlarına karşı hazırlamalısınız. Kış şartlarından kolayca etkilenebilen akülerinizi kontrol ettirmeli ve uzun zamandır kullandığınız eskimiş akülerinizi değiştirmelisiniz. Özellikle motor suyunun donmasına karşı alınan en büyük tedbir olan antifriz konusunun da üstünde durmanızı tavsiye ediyoruz. Kaliteli bir antifriz seçerek hem motorunuzun ömrünü uzatabilir hem de motor suyunun sıfırın altındaki derecelerde bile donmamasını sağlayabilirsiniz.

Kış Lastiği Takın ve Fren Bakımlarını Yaptırın

Kışın yollar zannettiğimizden çok daha kaygan ve riskli hale geliyor. Özellikle kar yağışının yoğun olduğu, yağmurların aralıksız yağdığı ve yolların tehlikeli olduğu dönemlerde yol tutuşunu arttırmak çok önemli. Sabiha Gökçen araç kiralama olarak sizlere önerimiz, mutlaka kış lastiğinizi taktırmanız ve aracınızda tekerlek zinciri bulundurmanız yönünde olacaktır. Ayrıca frenlerinizi her sene kontrol ettirmeyi ve aracınızın fren mesafesini düşürmeyi unutmayın!

Aracınızda Acil Durum Çantası Bulundurun

Sadece kış mevsimi için değil tüm mevsimler için aracınızı tehlikelere karşı hazırlıklı tutmalısınız. Yolda kaldığınızda veya ıssız bir yerde başınıza bir arıza geldiğinde uzun süre dayanabilmenizi sağlayacak bir çanta sizlere çok yardımcı olacaktır. Bu çantada telefonunuz için taşınabilir şarj, bazı enerji veren ve uzun ömürlü yiyecekler, el feneri, ilk yardım çantası, araç bakım çantası ve işaret vermenizi sağlayacak herhangi bir madde (Meşale, işaret fişeği vb.) yer almalıdır.

Sizler de kış bakımları tamamen yapılmış, güvenilir ve konforlu araçlarla seyahat etmek istiyorsanız gönül rahatlığıyla Sabiha Gökçen araç kiralama hizmetimize başvurabilirsiniz. Lastikleri takılmış, antifrizleri ayarlanmış, içerisinde acil durum çantası olan, frenleri ve diğer yürüyen aksamının kontrolleri aksatılmayan araçlarımız ile kendinizi ve sevdiklerinizi koruyun. Sabiha Gökçen araba kiralama olarak bizler, tatilinizi ve seyahatinizi çok daha konforlu hale getirmek için gece gündüz demeden çalışmaya devam ediyoruz.

Soğuk Havalara Karşı Antifiriz Kullanın

Özellikle kış mevsiminde araçlara yapılan işlemlerden biri de motorların radyatörlerine antifiriz eklenmesidir. Bu işlem esnasında, soğutma sistemindeki hortum ya da metaller zarar görmez. Antifiriz kullanımı yaz aylarında da paslanma, aşınma gibi problemleri önlemek için yapılsa da kış aylarında hayati bir önem arz eder. Aracın güvenliği için gerekli olan bu ürün, motor suyunun donmasını engelleyerek çeşitli tehlikeleri ortadan kaldırır. Aracınızın hararet yapma olasılığı düşer, sirkülasyon pompası daha verimli bir şekilde çalışmaya başlar. Aksi takdirde zarar gören motorun kullanım ömrü de kısalacaktır.

Antifirizin motor suyuna eklenme oranı iklim şartlarına göre değişiklik göstermektedir. Araç uzmanından yardım aldığınız zaman size en doğru yönlendirmeyi yapacaktır. Eğer kendiniz ekleyecekseniz de güvenlik adımlarını doğru bir şekilde uyguladığınızdan emin olmalısınız.

Kış Mevsiminde Akü Bakımını İhmal Etmeyin

Kış aylarında özel bir bakıma ihtiyaç duyan araç parçalarından biri de aküdür. Bakımı doğru yapılmadığı zaman aracınız stop edebilir, marşa bastığınızda çalışması normalden uzun sürebilir. Bu sorunları yaşamamak için soğuk hava ile enerjisi azalan ve akım ihtiyacı artan akünüze kış bakımını ihmal etmemelisiniz.

Soğuk motoru çalıştırmak için her zamankinden daha fazla enerjiye ihtiyaç duyan akünüzün, şarjının tam olduğundan emin olmalısınız. Bunun yanı sıra oksitlenme durumunu düzenli olarak kontrol etmeniz gerekir. Arabanız çalışmıyor pozisyondayken kablolara dokunmadan sıcak su dökebilirsiniz. Akü bakımında ihmal edilmemesi gereken bir diğer nokta ise temizliktir. Kablo başlarını düzenli olarak fırçalamalı, akü yüzeyini bir bez yardımı ile silmelisiniz. Motor yağı ve yağ filtresinin kirli olması da motorun çalışmasını olumsuz etkileyecek, akünün de daha geç çalışmasına neden olacaktır. Kış bakımı sırasında şarj dinamosu, marş motoru, akü sabitleme aparatı gibi unsurlar da kontrol edilmelidir. Akünün kullanım ömrü bittiyse yenisi ile değiştirilmelidir. En sağlıklı periyodik akü bakımının uzman eşliğinde yapılan olduğu unutulmamalıdır.

Far Bakımı ve Kontrolü

Periyodik bakım işlemlerinden biri de far bakımı ve kontrolüdür. Verimli gece görüşünü sağlamak, yanlış yere konumlanabilen ışığın zararlı etkilerinden kurtulabilmek için far sağlığından emin olmak gerekir.. Sürüş deneyimini daha güvenli ve konforlu hale getiren far bakımı, düzenli olarak yapılmalıdır. Bunun nedeni ise zaman içinde yüklü kullanıma ya da sarsıntıya bağlı olarak araçların far ayarının bozulabilmesidir. Sürücünün güvenliğini tehdit eden bu riskli durumu ortadan kaldırmak için sadece far ayar cihazı kullanılmalı, diğer çözümlerin geçici olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca manuel olarak yapılan ayarlamalar, aracın elektrik sistemine de zarar verme riski taşımaktadır.

Cam ve Sileceklerin Bakımı

Araç kullanmanın normal zamanlara göre daha zorlu olduğu kış döneminde cam ve sileceklerin bakım ihtiyacını göz ardı etmemelisiniz. Yağmurlu, karlı, sisli havalarda buğulu camlarla yola çıkmak hem görüş mesafenizi daraltır, hem de güvenliğiniz için risk oluşturur. Öncelikle silecek suyunuza antifriz katabilir, sileceklerin suyunun donmasını engelleyebilirsiniz. Aksi takdirde boşa efor harcayan püskürtme motoru da risk altına girmiş olacaktır. Daha rahat bir kullanım için su kaydırıcı da deneyebilirsiniz. Aracınızın camlarının su ve toz tutmasını engelleyecek çeşitli kimyasallar, işinizi kolaylaştıracaktır. Bununla beraber aracınızın üzerinde biriken kar ve buzları silecekler ile temizlemeye çalışmamalısınız. Bunun için hassas olan silecekleriniz bozulabilir. Yola çıkmadan önce kaliteli bir araç bezi kullanarak yapacağınız kar temizliği, sileceklerinizin ömrünü uzatacaktır.

Araç Sigortasını Geciktirmeyin

Kış aylarında zorlu hava koşullarının etkisi ile tehlikelere daha açık hale gelen araçlarınızı, araç sigortası ile güvence altına alabilirsiniz. Her araç sahibi tarafından yaptırılması gereken zorunlu trafik sigortasının amacı, herhangi bir hasar anında karşı tarafa verilen zararı güvence altına almaktır. Sigorta fiyatları ise aracın modeli, aracın markası sürücü bilgileri vs. gibi birçok faktör tarafından etkilenebilmektedir. Sunulan teminatlar ve fiyat bilgisi hakkında daha detaylı bilgi edinmek için mutlaka kişisel olarak uzman yardımı alınmalıdır. Sigortayı yaptırmayı geciktirdiğiniz takdirde ceza ve yaptırımlara maruz kalabilirsiniz. Bu nedenle bir an önce araç sigortanızı yaptırın.

Yağ Değişimi

Motor yağı, motorun içindeki parçaların sürtünmesini ve zarar görmesini engelleyen, kaygan yapıya sahip özel bir sıvıdır. Motor yağlarının üzerinde sıcak ve soğuk havalarda viskozite derecelerini gösteren sayılar yer alır. Örneğin; 10w40 yazıyorsa soğukta 10, sıcakta 40 numara özelliğini gösteren bir yağ olduğunu anlayabiliriz. Kış aylarında kendiliğinden yükselen bu değer, yaz aylarında düşer ve yağ daha ince bir tabaka haline gelir. Günümüzde yağlar genellikle dört mevsim koşullarına uyumlu olacak şekilde üretilse de kış aylarında sentetik yağlar kullanmak daha faydalı olacaktır. Senede en az bir kez ya da 10-15 bin kilometreyi aşınca yağ değişimi yapmak, uzman tavsiyesi ile kaliteli ürün kullanımına yönelmek gerekir. Yağ ve hava filtrelerinin kontrolü de ihmal edilmemelidir. Doğru zamanda yağ değişimi yapılmadığı takdirde motor parçaları birbiriyle sürtünür ve arıza vermeye başlar. Yağ içerisinde oluşan kirler de araç parçalarının doğru çalışmasını engelleyebilir.

Hava Filtresi Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hava filtresinin temiz ve bakımlı olması, soğuk hava şartlarında bile gerekli havanın motora sağlıklı bir şekilde ulaşmasını sağlayacaktır. Aksi takdirde hafa filtresi tıkanacak, motorun performansı da olumsuz etkilenecektir. Bunun yanı sıra yakıt israfına neden olan şeylerden biri de tıkanmış bir hava filtresidir. Yeterli oksijeni alınamadığı için yakıtın tamamı yanamaz ve egzozdan çıkarak boşa gider. Periyodik kış bakımını düzenli olarak yaptırdığınız takdirde bu sorunla karşılaşma olasılığınız da düşecektir. Uzmanların tavsiyesine göre her 5 bin kilometrede bir hava filtresi değiştirilmelidir.

Klima ve Kaloriferler

Dışarıdan aldığı havayı sirküle ederek ihtiyacınıza göre soğutma ya da ısıtma sağlayan araba klimaları, radyatör peteği, klima filtresi gibi parçaların bir araya gelmesiyle oluşur. Düzenli olarak bakımı yapılmayan araç klimaları kirlenir ve aldığı havayı bakterili bir şekilde ortama sunar. Sağlığınız için bu riskli durumla karşı karşıya kalmamak için mutlaka parçalar düzenli olarak gaz ya da uzman tarafından tavsiye edilen kaliteli bir ürün ile temizlenmelidir. Yılda iki kere ise uzman tarafından bakım işlemleri ve filtre değişimi yapılmalıdır. Özellikle bebek ve çocuklar için araç klimalarının ve kaloriferlerinin bakteri temizliği ihmal edilmemelidir.

Kışlık Araç Bakımının Faydaları

Kışlık araç bakımı, zorlu hava koşullarında dahi kendinizi güvende hissetmenizi sağlar. Yağ değişimi, far bakımı, lastik değişimi, parça temizliği ve akü bakımı gibi işlemlerin düzenli olarak yapıldığı bir aracın yarı yolda bırakma olasılığı da düşecektir. Hem sevdiklerinizin hem de kendinizin güvenliği için kışlık araç bakımını ihmal etmeyin. Bir bütün halinde yapılması gereken bu bakımın hiçbir detayını gözden kaçırmamak için uzman yardımı alabilirsiniz. Aksi takdirde soğuk havalara karşı savunmasız kalacak aracınızın parçalarının kullanım ömrü kısalacaktır. Bu da uzun vadede daha çok masraf yapmanıza neden olacaktır.

Karlı Havada Araç Kullanma Teknikleri başlıklı yazımızı da okumak ister misiniz?