Karlı Havada Araç Kullanma Teknikleri

Karlı Havada Araç Kullanma Teknikleri

Karlı havalar ülkemizin hemen hemen her ilinde yılın belli dönemlerinde görülmektedir. Hem şehre hem de yılın hangi zamanı olduğuna bağlı kar yağışı miktarı da değişiklik gösterebilmektedir. Öyle ki, bazı illerimizde yoğun kar yağışına bağlı olarak şeritlerin görülmediği zamanlar bile olmaktadır. Karlı havaların araçlara olan etkisi de tartışılamaz. Hem soğuk havanın aracın motorundaki ve diğer aksamındaki etkileri hem de sürüş açısından etkileri oldukça fazla olabilmektedir. Karlı havalarda aracın ilk çalışmasında ve ısınmasında sorunlar olabilir. Yine aracın sürüşü esnasında da kayma gibi durumlar ve daha da kötüsü kazalar olabilmektedir. Yazımızda kış aylarında hem aracın genel aksamını olumlu etkileyecek, hem de sürüş deneyiminizi çok daha iyi hale getirecek bazı tekniklerden bahsedeceğiz ve tavsiyelerde bulunacağız.

Aracınızın Kış Bakımını Mutlaka Yaptırmalısınız

Birçok durumda sorunlar henüz oluşmadan önlem almak en doğru karardır. Böylelikle olası risklerin birçoğundan kolay bir şekilde kurtulmak mümkün olur. Kış bakımı da kış aylarının risklerini en aza indirmek için en etkili çözüm yoludur.

Kış bakımı, size vereceğimiz tavsiyelerin en temelini oluşturuyor diyebiliriz. Önlem niteliğindeki bu tavsiyemiz, kış aylarında size sorun oluşturabilecek birçok durumdan daha kış başlamadan sizi kurtaracak. Şimdi kış bakımında neler yapmanız gerektiğine ve kışa aracınızı hazırlamak için yapmanız gereken diğer detaylara kısaca bakalım.

Araçlarda Kış Bakımı Nasıl Yapılır? yazımızı da incelemenizi öneririz.

Kış Lastiği ve Kar Zinciri

Kış lastikleri, kış aylarında yaşanan araç kazalarının çok büyük çoğunluğunun sebebi olan aracın yolda kayması sorununa çözüm bulmak için üretilmiş özel lastiklerdir. Kış lastiklerini aracınıza taktığınızda aracın yol tutuşu artacak ve böylelikle kar, yağmur veya buzlanma gibi durumlarda riskler azalacaktır. Kış lastiği her ne kadar kayma riskini büyük oranda azaltsa da asla sıfırlayamaz. Bu nedenle kar lastiği takılmış bir araç kullanıyor olsanız dahi aşırı hız yapmak gibi hatalara düşmemelisiniz. Kış lastiğinin yeterli gelmeyeceği aşırı kar yağışı olan durumlarda kullanılan aparata kar zinciri denmektedir. Kar zincirinin temel görevi kalın kar tabakasının aşılıp tekerleklerin yola temas etmesidir.

1 aralık 2015'ten itibaren kış lastiği kullanımı yeni kış lastiği genelgesi ile zorunlu hale getirilmiştir. Genelgeye göre; buzlanma ve kar yağışlarının en fazla olduğu Aralık ve Nisan ayları arasındaki dönemde kış lastiği kullanımı zorunluluğu vardır. Bu kurala uymayan sürücüler için para cezası ve ceza puanı yaptırımı uygulanacağını da belirtmekte fayda var.

Lastiklerin Hava Basıncı

Her araçta ebatları ve özellikleri farklı lastikler bulunmaktadır. Aracınızdaki lastiklerin basıncını olması gereken aralığa getirmeniz, güvenlik ve sürüş açısından önemli bir ayrıntıdır.

Karlı Havada Araç Kullanma Teknikleri

Araç Takip Mesafesini Mutlaka Korumalısınız

Araç takip mesafesi araç kullanırken en dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Takip mesafesinin korunmadığı durumlarda ani bir fren büyük kazalara yol açabilmektedir. Kış aylarında araç takip mesafesinin korunması diğer aylara göre çok daha önemli bir hale gelmektedir. Çünkü kaygan yollarda kaza riski çok daha fazladır. Normal şartlarda araç takip mesafesi o an gittiğiniz hızın yarısıdır. Örnek vermek gerekirse 100 km/sa hızla ilerlemekte olan bir aracın öndeki araçtan en az 50 metre mesafede olması gerekmektedir. Kış aylarında ise araç takip mesafesinin araç hızınızla eşit olması çok daha doğru bir karar olacaktır, çünkü ani fren yapmanız halinde aracınız kayabilir. Yani 100 km/sa hızında ilerliyorsanız en az 100 metre araç takip mesafenizin olmasını öneririz.

Ani Fren veya Ani Dönüşlerden Kaçının

Ani fren, ani gaz ve ani direksiyon hareketleri kış aylarında hiç olmadığı kadar tehlikelidir. Bu tehlikenin ana sebepleri kayma ve lastiklerin kilitlenmesidir. Ani fren yapıldığı durumlarda özellikle ABS fren sistemine sahip olmayan araçlarda lastiklerin kilitlenmesi kaçınılmazdır. Bu durum da büyük kazalara yol açabilir. Yine benzer şekilde ani dönüşler yani direksiyon hareketleri yapıldığında aracın buz pateni yapan sporcular gibi kayması oldukça büyük bir risktir.

Kış aylarında araç kullanırken size vereceğimiz tavsiyemiz her zaman dikkatli ve yavaş hareketler yapmanızdır. Aksi takdirde can güvenliğinizi tehlikeye atabilirsiniz.

Karlı Havada Yokuştan İnmek ve Yokuş Çıkmak

Karlı havalarda en tehlikeli yolların başında yokuşlar gelmektedir. Hem inerken hem de çıkarken kayma riski fazladır. Bu kayma riskini azaltmak için yokuştayken belli yöntemleri kullanmak gereklidir. Şimdi bu yöntemlerden kısaca bahsedelim.

Yokuş inerken arabanın kaymasını engellemek için vitesi küçültün ve ilk aşama olarak belli aralıklarla hafif şekilde frene basın. Arabanın arka tarafının kaydığını fark ederseniz ayağınızı derhal frenden çekin ve direksiyonu aracın arkasıyla aynı yöne kırın. Böylelikle aracın kontrolünü tekrar elinize alacaksınız.

Yokuş yukarı çıkarken oluşabilecek en büyük problem patinajdır. Bu durumun yaşanması halinde gaza yüklenilmemelidir. Yokuş aşağı inerken olduğuna benzer şekilde aracın düşük ama yeterli bir hızda olması en doğru seçim olacaktır. Bunu sağlamak için belli bir hıza ulaşana kadar kademeli şekilde vites arttırılmalı fakat asla aşırıya kaçılmamalıdır. Hem yokuş inerken hem de yokuş çıkarken son önemli nokta daha önce üzerinden geçilmemiş çıkıntılı zeminlerin kullanılması olacaktır. Yolun bu kısmını kullanmak aracın yolu daha kolay tutmasını sağlayarak olası kaymalara karşı bir koruyucu olacaktır.

Silecek Donması, Kapı Kolunun Sıkışması ve Camların Buğulanması

Sileceklerin donması ve aracın camına yapışması kış aylarında oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Buna çok benzer şekilde kapı kolları donabilir ve kapıyı açmanız imkansız hale gelebilir. Her iki durumda da çözüm ılık su olacaktır. Hem silecekleri hem de kapı kolunu ılık suyla yıkamanız halinde buz çözülecek ve işlevlerini tekrar kazanacaklar. Bununla birlikte, sileceklerin iç kısımlarına karton parçaları koymak, cama yapışmalarını engelleyecektir.

Aracın camlarının buğulanması araç kullanmanızı olumsuz etkileyecektir. Önünüzü veya yan tarafları tam anlamıyla görememek kazalara sebebiyet verebilir. Buna çözüm olarak, klimayı kullanabilirsiniz. Klimayı açıp camlara yönlendirmeniz halinde buğulanma kısa sürede geçecektir.

Vites Boşa Alınmamalıdır

Buz veya kar sebebiyle kayganlığı artmış olan yollarda aracı boşa almak oldukça büyük bir hata olacaktır. Aracın çekim gücü boşa alınan araçlarda sıfırlanır, fakat kaygan yollarda tekerleklerde az da olsa çekim gücü mutlaka bulunmalıdır.

Sabiha Gökçen Araç Kiralama Rehberine Göz Atmak İster misiniz?

Tam Otomatik Araçlar İçin Tavsiyeler

Otomatik araçlar birçok sürücü için konfor ve rahatlık için tercih edilmektedir. Vitesin kendiliğinden kontrol edilmesi ve yalnızca gaz ile fren kontrolünün yeterli olması özellikle acemi sürücüler için büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Bu gibi olumlu yönlerin yanında otomatik araçların karlı havalarda kontrolü daha zordur. Çünkü araç hava şartlarını hesaba katmadan her zamanki gibi vitesi kontrol eder. Eğer siz de otomatik araç konforunu sevenlerdenseniz bu tavsiyeler sizler için:

  • Araçta kar modu varsa mutlaka açın. Bu aracınızın bir nebze de olsa ortama uyum sağlayabilmesini sağlayacaktır.
  • Kalkış yaparken şanzımanda bulunan "L" modunu veya en düşük vites seçeneğini seçin. Bu aşamadan sonra gaza basmayın ve ayağınızı frenden yavaş yavaş çekin.
  • Aracınız harekete geçtikten sonra "D" moduna geçin.
  • Hız yapmayın ve sabit bir hızda ilerleyin.

Tiptronik Tipte Vitesli Araçlar İçin Tavsiyeler

Bir diğer otomatik vites türü olan Tiptronik tip vitese sahip araçlar için de bazı tavsiyelerimiz var.

  • Otomatik vites karlı havalarda sürüş için uygun bir seçenek değil. Bu nedenle kar ve buzlu yüzeylerde araç sürmek istiyorsanız manuel moda geçmelisiniz.
  • Aracı hareket ettirmek için kısa süreliğine vitesi 1. vitese alın. Aracın patinaj yapmaması için hareket sağlandığı an vitesi 2'ye alın.
  • Aracın harekete geçmesiyle dengeli ve aşırıya kaçmayan bir hızla ilerlemeye devam edin.
  • Aracı düşük devirde tutmanız oldukça önemli. Patinajı önlemek için aracı gereken vitesin 1 üstünde kullanmaya çalışın.
  • Vitesi mümkün ise düşürmeyin. Patinaj en istenmeyen durumlardan biridir.

Karlı Havalarda İstenmeyen Durumları Önlemede En Önemli Faktör Sizsiniz

Karlı veya buzlu yollarda kazalardan korunmanın en etkili yolu dikkatli ve sakin araç kullanımıdır. Aracınızı kullanırken yolun gidişatına, hızınıza ve çevredeki araçlara ekstra özen göstermeniz olası kazalardan sizi kurtaracaktır. Örnek vermek gerekirse, karlı havalarda yolun belli bölümleri daha düz görünmektedir. Bu bölümler genel olarak buz veya düzleşmiş karlardan oluşur. Bu alanları fark etmeniz ve uzak durmanız oldukça önemlidir, çünkü bu bölgelerde aracın kayma riski oldukça fazladır.

Almanya'dan İstanbul'a Geldiğinizde Aracınız Hazır yazımız da ilginizi çekecektir.

Yağmurlu Havalarda Araç Kullanırken Bilmeniz Gerekenler başlıklı yazımızı da okumak ister misiniz?