Yağmurlu Havalarda Araç Kullanırken Bilmeniz Gerekenler

Yağmurlu Havalarda Araç Kullanırken Bilmeniz Gerekenler

Araç kullanmak, genel olarak kolay bir eylem gibi gözükse de oldukça fazla detaya sahiptir. Kurallara uymak ve hangi durumlarda neler yapılması gerektiğini bilmek hayat kurtarıcı olabilmektedir. Araç bakımlarını yaptırmak, hız sınırını aşmamak, araç uyarı panellerinin anlamlarını bilmek ve hava durumuna uygun şekilde araç kullanmak kaza ve istenmeyen durumların önüne geçmekte oldukça etkilidir. Yazımızda hava koşullarının, özellikle de yağmurun araç kullanımına olan etkisinden ve yağmurlu havalarda araç kullanırken dikkat etmeniz gerekenlerden bahsedeceğiz.

Hava koşulları sürüş becerilerinizi doğrudan etkileyecektir. Araçların zorlandığı hava koşulları denilince ilk akla gelen buz ve kar gibi durumlar olsa da yağmurda araç kullanmak da dikkat edilmesi gereken durumlardan biridir.

Yağmurlu Hava Neden Tehlikeli Olabilmektedir?

Yağmurlu havanın her zaman tehlikeli olduğunu söylemek doğru olmaz. Kar ve buzla kayganlığı artmış yollarda risk her zaman olsa da, yağmurlu havalarda riskin genel olarak yağmur başlangıcında olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Yağmurun ilk başladığı ve zeminin tam anlamıyla ıslanmadığı zamanlar oldukça tehlikelidir. Bunun temel nedeni, yolda yağmur suyu, yağlar ve tozların karışmasıyla çamurlaşmaların oluşmasıdır. Bu çamurlaşmış zemin, aracın tutunma gücünü ciddi anlamda azaltır ve kayganlık oluşturur. Bu nedenle, yağmur yağmaya ilk başladığında dikkatli olunmalıdır.

Yağmurlu havaların riskli olduğu birkaç durum daha vardır. Özellikle ince topraklı yollarda, yağmur suyu ve toprak birleşerek az önce bahsettiğimiz duruma benzer şekilde bir çamurlaşmaya neden olurlar. Bu çamurlaşmanın olduğu toprak yollardan geçen araçlar için de kayma tehlikesi oldukça artmaktadır.

Yağmurun risk oluşturduğu bir diğer nokta ise su birikintileridir. Su birikintileri hem aracın kaymasına neden olabilirken hem de araca ciddi hasar verebilir. Bu nedenle özellikle çukur ve tümseklerin çok olduğu yollarda seyahat ederken su birikintilerine dikkat edilmelidir.

Yağmurlu Havalarda Araç Kullanırken Bilmeniz Gerekenler

Yağmurlu Havalarda Araç Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yağmurlu havanın nasıl riskler oluşturduğundan bahsettik. Şimdi de yağmurlu havalarda araç kullanırken neleri yapıp neleri yapmamamız gerektiğine değineceğiz.

Önünüzdeki Araçla Aranızda Bulunan Takip Mesafesini Arttırın

Takip mesafesi, normal hava koşullarında ve düzgün bir yolda iken hızınızın yarısı kadar olmalıdır. Yağmurlu havalarda ise bu mesafe arttırılmalıdır. Öyle ki 70 km/sa hızla giden bir aracın önündeki araçla arasındaki mesafe en az 100 metre olmalıdır. Bunun 2 temel sebebi bulunmaktadır. İlk olarak, az önce de bahsettiğimiz üzere araçların yağmurlu havalarda kayma riskleri normal havalara göre çok daha fazladır. Özellikle yağmurun ilk dakikalarında mesafenizi mutlaka koruyun. Öndeki aracın ani bir fren yapması halinde kaza yapılması oldukça olasıdır. Diğer bir neden ise, yağmurun görüş mesafesini sise benzer şekilde azaltabilmesidir. Özellikle öndeki aracın yaptığı ani hareketler, görüş mesafesindeki azlık nedeniyle fark edilemeyebilir.

Aracınızı Normalden Daha Yavaş Kullanın

Yağmur, yoldaki görüş mesafenizi ve açınızı düşürmektedir. Özellikle sağanak yağmurlarda aracın camları hem yeterince hızlı temizlenemediği, hem de yer yer buğulandığı için yavaş kullanmak en doğru seçim olacaktır. Özellikle silecek hızı ve özellikleri yetersiz olan araçlarda, hız ölümcül bir etken olabilir.

Yağmurlu havada hızlı araç kullanmanın bir diğer riski de araç kontrolünün kolayca kaybedilebilmesidir. Özellikle kaygan olabilecek yollarda araç hızınızı minimumda tutmanız riskleri azaltacaktır. Bunun haricinde, tümsekler ve çukurlar içeren yollarda da hız; kontrolün kaybında önemli bir faktör olabilir.

Sileceklerin Doğru Çalıştığından Emin Olun

Silecekler, yağmura karşı araçlarımızda bulunan en büyük önlemdir. Yağmur sularının temizlenmesi ve düzgün bir görüş sağlanması sileceklere bağlıdır. Sileceklerin temizleme işlevlerinin ve yeterli hızda çalışıp çalışamadığının kontrolünü düzenli bakımlarda yaptırmanızı tavsiye ederiz.

Sert Frenlerden Kaçının

Yağmurlu havalarda fren yaparken ekstra özen göstermelisiniz, çünkü ani fren yapılması halinde aracın kayma riski oldukça yüksektir. Araç takip mesafenizi doğru ayarlamanız, fren mesafesini ayarlamanızda en önemli noktadır. Normal frene basılmaya başlanan çok daha uzak bir mesafeden itibaren frene basılmalı ve bu kademeli şekilde yapılmalıdır. Özellikle frene yumuşak bir şekilde basmanız kayma riskini minimuma indirecektir.

Suda Kayma Durumunda Fren Yapmaktan Kaçının

Suda kayma, aslında çukurlarda ve su birikintilerinde olan bir durumdur. Tekerlekler bu çukurlara denk geldiğinde yere olan temas kesilir ve araç kaymaya başlar. Fren yapmadan direksiyonu sıkıca tutmak, kayma durumunda yapılacak hayat kurtarıcı bir hamledir. Fren yapılması kaymayı durdurmayacak, aksine arttıracaktır.

Kış aylarında kış lastiği kullanımı sağlıklı bir yol tutuşunun sağlanmasında etkili olacaktır. Aynı zamanda, buzlanma gibi durumlarda da kayma riskini azaltmaktadır.

Araç Kullanırken Sakin ve Dinç Olunmalı

Sinirli veya uykusuz araç kullanımı yalnızca yağmurlu havalarda değil, tüm sürüşlerde oldukça tehlikelidir. Araç kullanmaya başlamadan önce sakin bir ruh haline sahip ve uykusuz olmak yağmurlu havalarda yapılacak sürücü hatalarını da minimuma indirecektir. Özellikle ani hız değişiklikleri ve direksiyon hareketleri, zaten kaymaya meyilli olan zeminde ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Camların Temiz Kalmasını Sağlayarak Görüşünüzü Rahatlatın

Yağmurlu havalarda sileceklerin uygun hızlarda çalıştırılması ve buğulanmalara karşı aracın havalandırmasının çalıştırılması görüş mesafesinin yeterli olmasını sağlayan iki ana etkendir. Bunlar haricinde, yüzey kayganlığını arttırarak camların sıvı tutmasını engelleyen spreyleri de kullanabilirsiniz.

Kısa Farları Açık Tutun

Kısa farlar yağmurlu havalarda diğer araçları daha rahat görmenizi sağlayacaktır. Bu yüzden yağmurlu havalarda kısa farları mutlaka kullanmalısınız.

Şeridin Ortasından İlerlemeye Çalışın

Şerit boyaları, şeritleri sürücülerin rahatça görebilmeleri için ışığa duyarlı şekilde üretilmektedir. Bu şerit boyalarının olumsuz özelliği ise asfalta göre daha kaygan olabilmeleri, yani araç tutunması üzerinde olumsuz etkiler bırakmalarıdır. Hem bu nedenle hem de şeridi ortalamanız halinde daha güvenli bir sürüş yapabileceğiniz için bu çizgilerin üzerinden gitmemelisiniz.

Önünüzdeki Aracı Takip Edin

Öndeki aracın takip edilmesi karlı havalarda olduğu gibi yağmurlu havalarda da kayma riskini azaltmaktadır. Bunun nedeni, öndeki aracın geçerken oluşturduğu kuruluktur.

Lastikler, Frenler ve Amortisörlerin Düzenli Bakımını Yaptırın

Lastikler, frenler ve amortisörler; yağmurlu havada kazaları önlemede en önemli faktörlerdir. Bu nedenle, aracın düzenli bakımlarının en iyi şekilde yapıldığına emin olmak iyi bir önlem olacaktır. Eğer bu sistemlerde herhangi bir eksiklik veya bozulma varsa yola çıkmamaya özen göstermelisiniz.

Karlı Havada Araç Kullanma Teknikleri başlıklı yazımızı da okumak ister misiniz?