Dünyanın ilk kadın savaş uçağı pilotu olarak tarihe geçen Sabiha Gökçen, Cumhuriyet yıllarından itibaren Türk kadınının en büyük rol modellerinden biri olmuştur. Tarihe Göklerin Kızı’ olarak adını yazdırmış, başarı hikayesi ile unutulmayacak bir iz bırakmıştır.
1913 yılında Bursa’da dünyaya gelen Sabiha Gökçen, 1925 yılında Atatürk tarafından evlat edinilmiştir. Henüz havacılık yılları başlamadığı halde ona 1934 yılında "Gökçen" soyadını veren de yine Atatürk’tür. Çankaya İlkokulu ve İstanbul Üsküdar Kız Koleji’ndeki eğitimini tamamladıktan sonra Türk Kuşu Sivil Havacılık okuluna giren ve başarı hikayesinin temellerini burada atan Gökçen, daha sonra Kırım Rusya’ya giderek planörcülük eğitimini tamamlamıştır. 1936’da ise Eskişehir Askeri Hava Okulu’na girmeye hak kazanmış, aldığı özel eğitim ile pilot olmuştur. 1937 yılında Genelkurmay başkanının da katıldığı bir törende, Murassa (İftihar) madalyasını almıştır. Türk Hava Kurumu Türk Kuşu’na Başöğretmen olarak tayin edilmiş, 1955 yılına kadar bu ünvanı taşımıştır. 1953 ve 1959 yıllarında ABD’ye yaptığı seyahatlerde ise Türk kadınını dünyaya tanıtmıştır. Havacılık kariyerinin en zirve anını ise Dünya Tarihine Adını Yazdıran 20 Havacıdan Biri seçildiğinde yaşamıştır. Amerikan Hava Koleji’nin mezuniyet töreninde onur konuğu olarak aldığı bu ödül, ilk defa bir kadına verilmiştir. Rol model olmasına öncülük eden bu başarıdan sonra son uçuşunu ise 1996 yılında, Falcon 2000 uçağı ile gerçekleştirmiştir.
Günümüzde mega havacılık merkezlerinden biri olmaya aday ve uluslararası alanda önemli bir değer olan Sabiha Gökçen Havalimanı’nda adı yaşatılmaktadır.
Temeli 1998 yılının Şubat ayında atılan Türkiye’nin 2. havalimanı, 2001 yılının Ocak ayında hizmet vermeye başlamıştır. Toplam 550 milyon dolara mal olan bu devasa ulaşım merkezi, dünya standartlarına uygun bir şekilde işletilmektedir. Yaklaşık 655 hektarlık alanı kapsayan ve hizmet alanını açıldığı günden bu yana genişleten havaalanı, günümüzde İstanbul’un en canlı simgelerinden biri haline gelmiştir. Özellikle 2009 yılında açılan yeni terminal binası ile büyümesini hızlandırmıştır.
Anadolu yakasında bulunan ve binlerce kişiye istihdam sağlayan Sabiha Gökçen Havaalanı, işletmecisi MAHB tarafından yapılan yatırımların artmasıyla beraber 25 milyon yolcu kapasitesine ulaştırılarak Türkiye’nin en işlek ikinci havaalanı olmuştur. Bunun yanı sıra zarif mimarisi, teknoloji odaklı tasarımı ve seri işleyişi ile uluslararası çapta yapılan bir ankette Dünya'nın en iyi 29. havaalanı seçilmiştir. 200 bin üzeri uçak kapasitesi ve yoğun talep trafiği ile hem ticaretin hem de ulaşımın yükünü büyük ölçüde hafifletmektedir. 20 yıllık işletim planının hazır olması ile geleceğe dair güven veren Sabiha Gökçen, 2009 yılında açılan yeni terminal binası ile gelişimine hız katmış, 2009-2015 yılları arasında Avrupa’nın en hızlı büyüyen havalimanı olmuştur.
Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı, Anadolu yakası Pendik / Kurtköy bölgesinde bulunmaktadır. İstanbul’un merkezi bölgelerinde olmasa da havaalanına gösterilen yoğun ilgi ile beraber ulaşım imkanları her geçen gün daha kolay ve hızlı hale gelmektedir. Tarihi yarımada bölgesine 45 km, Taksim’e 50 km, Kadıköy’e ise 40 km uzaklıktadır. Tem otoyolu kullanılarak birçok noktadan hızlı bir şekilde bağlantı sağlanabilir. Toplu taşıma kullanmak isteyenler için seferler 7/24 olacak şekilde düzenlenmiştir. Avrupa yakasından havaalanına gelecek olanlar ücret karşılığında HAVABUS otobüslerini kullanabilirler. Marmaray kullanmak isteyenler, Ayrılık Çeşmesi durağında inmeli daha sonra metroya binerek Kartal durağında inmelidir. Metrobüs ile ulaşım sağlamak isteyenler ise Uzunçayır durağında inerek 16S otobüsüne binmelidir. Kadıköy, Pendik, Tuzla gibi Anadolu yakası semtlerinden Sabiha Gökçen’e gelmek isteyenler de yine E10, 130H ve E11 gibi havaalanı otobüslerini kullanabilirler. Havaalanının ulaşım sayfasını detaylı inceleyerek konumunuza en uygun rotayı bulmanız mümkün olacaktır.
İstanbul'da Görülmesi Gereken Yerler başlıklı yazımızı okumak ister misiniz?
320 bin metrekare alanı ile uluslarası yatırım merkezi olan Sabiha Gökçen havaalanı, yenilikçi ve çevreci mimarisi ile birçok hizmeti bünyesinde toplamaktadır. Sunduğu bu hizmetler ile birçok sektörü bir araya getirerek misafirlerine üst düzey konfor sağlamaktadır. Havaalanı bünyesinde verilen hizmetlerden bazıları;
Tüm bunların yanı sıra uçuş hizmetlerini daha kaliteli ve çağdaş hale getiren uygulama ve programlar ile, uçak park ettirme sistemi gibi teknolojiler de Sabiha Gökçen Havalimanı bünyesinde aktif olarak kullanılıyor. Havaalanının her noktasında arttırılan teknolojik alternatifler, yolcu ve uçak trafiğinin daha akıcı hale gelmesine de yardımcı oluyor.
Teknoloji, alışveriş, yiyecek-içecek, otopark, ulaşım gibi alanlarda olduğu gibi sağlık ve güvenlik noktasında da önemli adımlar atılıyor. Havaalanı bünyesinde bulunan ilk yardım ünitesi 7/24 hizmet vermektedir. Bir adet acil yardım ambulansı, bir adet transport ambulansı olmak üzere iki adet acil sağlık aracı bulunmaktadır. Havaalanında müdahale gerektiren bir olay ya da uçaklarda meydana gelen herhangi bir kaza olduğu takdirde acil yardım ünitesi anında hizmet vermektedir. Bunun yanı sıra giden yolcu katında bulunan Eczane de ilaç, kişisel bakım ve bebek ürünleri gibi birçok ihtiyacınıza yönelik 7/24 hizmet vermektedir.
Güvenlik noktasında ise yine dünya standartlarına dayanan bir vizyon benimsenmektedir. Metal kapı dedektöründen sinyalsiz bir şekilde geçmesi beklenen yolcuların, çantaları üst düzey teknolojiye sahip cihazlar tarafından aranmakta, tehlikeli olabilecek maddeler uçağa alınmamaktadır. Milli Sivil Havacılık Güvenlik Programı’nın esaslarına bağlı kalınmakta, yolcuların ve personellerin güvenliğini arttıracak tedbirler alınmaktadır.
Sabiha Gökçen Havalimanı Araç Kiralama Araştırması mı Yapıyorsunuz?