Araçlardaki Arıza Lambaları Neyi Gösterir

Araçlardaki Arıza Lambaları Neyi Gösterir

Araçlar, tüm bakımları yapılsa dahi bazı durumlarda arıza verebilmektedir. Elbette gerekli bakımların yapılması ve kış lastiği gibi önlemlerin alınması arıza risklerini düşürmektedir fakat arızalar tedbirlere rağmen de oluşabilmektedir.

Araç arıza işaretlerinin bazıları oldukça önemlidir ve arıza sizi olumsuz etkilemeden acil müdahale gerektirir. Yapılan bir araştırmada sürücülerin sadece %2’lik bir kısmının, hayati öneme sahip olan arıza işaretleri hakkında bilgi sahibi olduğu görülmüştür. Bu ikazların gösterdiği arıza ya da durumu bilmemekten doğan olumsuz durumlar her geçen yıl artmaktadır. Yazımızda kritik öneme sahip arıza göstergelerinden bahsedeceğiz. Eğer siz de yeterince bilgi sahibi olmadığınızı düşünüyorsanız bu yazımız doğru bir kaynak olacaktır.

Araçlardaki Arıza Lambaları Neyi Gösterir

1. Hararet Göstergesi

Çoğu sürücü tarafından bilinen en yaygın arıza lambalarından birisi hararet göstergesidir. Hararet en genel anlamıyla motorun aşırı ısınmasıdır. Motoru soğutan temel mekanizma motor soğutma suyudur ve hararet bu suyun aşırı ısındığını göstermektedir. Hararet lambasının yanması halinde en akıllıca hareket aracı kenara çekmek ve bir süre motorun soğuması için beklemektir. Normal şekilde çalışan bir araçta hararet lambasının yanması beklenmemektedir. Bu nedenle, hararet sonrasında mutlaka bir tamirciye uğramalısınız.

2. Lastik Basıncı İkaz Göstergesi

Adından da anlaşılacağı üzere, lastik basıncı ikaz göstergesi aracınızın lastiklerinden herhangi birinde basınç azalması olduğunda yanmaktadır. Bu lambanın bir diğer özelliği de zincir takmanız gerektiğini gösterebilmesidir. Bu durumun sebebini bulmanızı ve en yakın benzinlikte lastiklerinizin basıncını tekrar dengelemenizi öneririz.

3. Motor Yağı Basıncı Uyarı İkaz Lambası

Bu ikazın yanması halinde motor yağ basıncının, aracın motorunun çalışmasını olumsuz etkileyecek ve daha büyük arızalara neden olabilecek kadar düştüğü anlaşılmalıdır. Bu nedenle, ikaz lambası yandığı an derhal araç kenara çekilmeli ve tamircide aracın motor yağı değişim işlemi yapılmalıdır.

4. ESP/ASR Sistemleri İkaz Lambası

Normal şartlarda ESP/ASR göstergesi, sistem devreye girdiğinde çalışır ve yanıp söner, fakat sistem devreden çıktığında söner. Eğer ESP/ASR göstergesi sürekli olarak yanıyorsa bu, sistemin devre dışı kaldığını ve arızayı göstermektedir.

5. Egzoz Sistemi İkaz Göstergesi

Egzoz sistemi kontrol göstergesi, normal şartlarda araç ilk çalıştığında yanıp hemen tekrar sönmesi gereken bir lambadır. Bu lambanın araç hareket haline geçtiğinde yanıp sönmeye devam etmesi veya yanmaya devam etmesi araçta ciddi bir arıza olduğuna işaret edebilir. Bu şartlarda aracın kullanımına devam edilirse aracın emisyon kontrol sisteminde çeşitli hasarlar oluşabilir. Bu nedenle derhal tamir edilmelidir.

6. ABS Fren Sistemi Göstergesi

ABS fren sistemi göstergesi sürekli olarak yanıyorsa ABS sisteminin çalışmadığını yani arızalandığını gösterir. Bu durumda fren sistemi işlevlerini ABS olmadan sürdürmeye devam eder, fakat ABS sistemi araçlarda önemli bir özelliktir ve tekrar aktif hale tamir edilerek getirilmelidir.

7. Adaptif Hız Sabitleme Göstergesi

Otomatik araçlarda bulunan hız sabitleme özelliğiyle ilgili bir özelliktir. Hız sabitleme halinde vites kolu işlevsiz hale gelir ve frene basarsanız bu kol tekrardan hareket ettirilebilir. Bu da pek dikkat edilmeyen önemli bir göstergedir.

8. Şarj Sistemi İkaz Göstergesi

Şarj sistemi araçlarda temel olarak akü üzerinden sağlanmaktadır. Bu ikaz lambasının yanması da akünün ciddi anlamda azaldığını göstermektedir. Elektrik enerjisine ihtiyaç duyan koltuk ısıtma vb. sistemleri devre dışı bırakarak servise uğramanız gerekmektedir.

9. Yakıt Göstergesi

Araçlarda en sık arızalanan göstergedir. Yakıt göstergesinin yanması normal şartlarda 7 litre yakıtınızın kaldığını ve derhal benzinliğe uğramanız gerektiğini göstermektedir. Bu göstergenin yakıt ikmali yapıldıktan sonra yanmaya devam etmesi veya aracınızın yakıtı bitmesine rağmen yanmamış olması arızalı olduğuna işaret etmektedir.

10. Hava Yastığı ve Emniyet Kemeri Uyarı Göstergesi

Emniyet kemeri uyarı göstergesi, aracın sürücüsünün ve ön koltuktaki diğer kişinin araç hareket halinde iken emniyet kemerini takmadığını göstermektedir. Bazı araçlarda bu gösterge ses uyarısı ile koordineli şekilde çalışabilmektedir.

Hava yastığı uyarı göstergesi ise hava yastığındaki bir arızalanma durumunu göstermektedir. Hava yastıkları, kaza anında açılan ve can güvenliğini sağlamakta oldukça önemli olan bir araç parçasıdır. Bu arıza işaretinin var olduğu durumlarda yastık kaza anında açılmayacaktır ve bu da ölüme kadar giden kötü sonuçlara neden olabilecektir. Bu nedenle, eğer hava yastığı arıza göstergesi yanıyorsa derhal servise uğramanızı tavsiye ederiz.

11. Cam Yıkama Suyu Göstergesi

Bu gösterge cam suyunun bittiğini göstermektedir. Herhangi bir tamire gerek yoktur. Cam suyunu yenilemeniz halinde gösterge sönecektir.

12. Fren Balatası Aşınma Uyarı Göstergesi

Fren balataları uzun kullanıma ve çeşitli aşındırıcı etkenlere bağlı olarak hasar görebilir. Bu hasarlanma durumunda fren balatası aşınma uyarı göstergesi yanar. Bu göstergenin yandığı durumlarda fren disklerindeki sorunu çözmek için servise uğramanız gerekmektedir.

13. Dizel Partikül Filtresi Göstergesi

Dizel araçlarda partikül filtresi bulunmaktadır ve temelde kurumu süzmekte etkilidir. Bu göstergenin yanması filtrenin aşırı dolduğu anlamına gelmektedir. Genellikle bu sorunu kendiniz çözebilirsiniz. Aracınızda bu sorunun çözümü hakkında bilgi almak için kullanım kılavuzunu incelemenizi tavsiye ederiz.

14. Dizel Motor Uyarı İkaz Göstergesi

Bu gösterge de dizel araçlarda bulunur ve arızaya işaret eder. Araçta kontak açıldığında bu gösterge çalışmaya başlar. Söndükten sonra marşa basmanızı ve eğer hareket halinde iken gösterge yanmaya devam ederse derhal servise gitmenizi tavsiye ederiz.

15. Diferansiyel Kilit Arıza Göstergesi

Bu gösterge genellikle aşırı hız yapıldığı durumlarda yansa da arka aks diferansiyel kilidinin mekanik blokajına işaret ettiğini bilmekte fayda vardır.

Kullandığınız aracın teknik özelliklerini bilmeniz ve kullanım sırasında da uyarılara dikkat etmeniz aracınızın ömrünü uzatacak ve uzun yıllar sağlıklı bir şekilde kullanmanızı sağlayacaktır. Eğer araç kullanırken bu ikaz ve uyarı sembollerinden en az birini görüyorsanız, konuyu önemsemeli ve gidermek için gerekli kontrolleri sağlamalısınız.

Araç Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler yazımız da ilginizi çekebilir.