İstanbul'a Bağlı Ücretli Yol ve Köprülerin Ücretleri

İstanbul'a Bağlı Ücretli Yol ve Köprülerin Ücretleri

İstanbul, derin tarihi ve muhteşem manzaralarıyla Dünya tek bir ülke olsaydı başkenti olacak bir şehir. Büyük bir nüfusu içerisinde barındıran İstanbul; tarihi ve doğal mekanlarıyla, restoranlarıyla, kafeleriyle ve eğlence merkezleriyle her yıl yoğun bir turist popülasyonuna ev sahipliği yapıyor. Bununla beraber, Türkiye'deki en büyük iş merkezi olarak da görev yapan İstanbul'da, iş insanı popülasyonu da her geçen gün artmaktadır.

Yazımızda gerek turistik gerekse iş ile alakalı sebeplerle İstanbul’a gelen kişiler için bir ücretli yol ve köprü bilgilendirmesi yapacağız. Özellikle şehir içi yolculuklarda bu yol ve köprülerden geçerken ödeyeceğiniz ücretleri göz önünde bulundurmanız, sizi maddi problemlerden kurtaracak. Şimdi gelin hangi yol veya köprü, hangi ücreti sizlere sunuyor inceleyelim. (İçeriklerimiz Karayolları Genel Müdürlüğü'nün internet sitesi üzerinden yayınladığı tarife listesine göre hazırlanmaktadır ve 2021 yılı için geçerlidir.)

İstanbul Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretleri

15 Temmuz Şehitler Köprüsü

1973 yılında açılışı yapılmış olan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, eskiden Boğaziçi Köprüsü olarak adlandırılmakta idi. Halk arasında genel olarak Birinci Köprü olarak anılan bu köprü, Karadeniz ve Marmara Denizi’nin bağlanmasını sağlayan İstanbul Boğazı üzerinde yer alan 3 asma köprüden biridir. Bu asma köprüler arasında ilk inşa edilen de yine 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'dür. Köprü hem Avrupa hem de Anadolu tarafında ayaklara sahiptir. Avrupa Yakası'ndaki ayağı Ortaköy'de ve Anadolu Yakası'ndaki ayağı da Beylerbeyi'nde bulunmaktır.

Köprünün ücretinden bahsedilecek olursa, diğer geçiş yollarına kıyasla maddi açıdan en uygun fiyatlı olan köprünün 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olduğunu belirtmek isteriz.

Otomobiller için 13,25 ₺

Hafif ticari araçlar için 17,00 ₺

Motosikletler için 5,25 ₺ gibi bir ücret ödenerek köprüden geçilebilmektedir.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü

İstanbul'da Asya ve Avrupa'yı birbirinden ayıran diğer bir köprü de Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'dür. Bu köprü tarihi olarak ikinci inşa edilen köprü olduğu için halk arasında İkinci Köprü olarak anılmaktadır. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne benzer şekilde asma köprü özelliğinde olan İkinci Köprü, 1985'te açılmıştır. Oldukça büyük olan bu köprü, günümüzde hala en büyük çelik asma köprüler arasında 14. sıradadır.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün fiyatları da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne benzerdir ve maddi olarak en uygun seçeneklerden biridir. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ücretleri şu şekildedir :

Otomobiller için 13,25 ₺

Hafif ticari araçlar için 17,00 ₺

Motosikletler için 5,25 ₺

Osmangazi Köprüsü

İstanbul'a bağlı olmasa da İstanbul çevresinde seyahat edecek yolcular için önemli bir köprüdür. Osmangazi Köprüsü veya İzmit Körfez Köprüsü, Dilovası Dil Burnu ile Altınova Hersek Burnu arasında bulunan dünyanın en uzun açıklıklı köprülerinden biridir. Öyle ki, dünyanın en uzun açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sıradadır.

Osmangazi Köprüsü'nün geçiş ücretleri şu şekildedir :

Otomobiller için 147,50 ₺

Motosikletler için 103,00 ₺

Hafif ticari araçlar için 236,00 ₺

3. sınıf araçlar için 280,00 ₺

4. sınıf araçlar için 371,50 ₺

5. sınıf araçlar 468,50 ₺

Yavuz Sultan Selim Köprüsü

Yavuz Sultan Köprüsü veya Üçüncü Boğaz Köprüsü, İstanbul Boğazı ile Karadeniz'in bağlandığı kuzey tarafında bulunan bir köprüdür. İsmi ilk Osmanlı halifesi olan 1. Selim'in anısına verilmiştir. Avrupa Yakası'nda Sarıyer'de ve Anadolu Yakası'nda Poyrazköy'de güzergahı yer almaktadır. Köprü 2016 yılından beri hizmete açıktır.

Bahsettiğimiz ilk iki köprüye kıyasla ücreti daha fazla olan üçüncü köprünün ücretleri şu şekildedir:

Otomobiller için 27,50 ₺

Hafif ticari araçlar için 36,50 ₺

Motosikletler için 19,90 ₺

3. sınıf araçlar için 67,50 ₺

4. sınıf araçlar için 171,50 ₺

5. sınıf araçlar için 213,50 ₺

Avrasya Tüneli

Avrasya Tüneli veya İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi, İstanbul'un iki yakasını birbirine bağlayan alternatif bir karayoludur. Temelleri 2011 yılında atılmış olan Avrasya Tüneli, yalnızca belli araç gruplarının ve belli ağırlıkların geçişine izin verilen bir alternatif projedir. Yoğun trafikte 100 dakikaya varan geçiş süresinde oldukça minimal bir süreye indirmeyi amaçlayarak yapılan çalışmada seyahat süresi 5 dakikaya kadar inebilmektedir. 

Avrasya Tüneli ücretleri de maddi anlamda alternatiflerinden daha yüksektir. Tünelden geçiş ücretleri şu şekildedir :

Otomobil ve kamyonetler için 46,00 ₺

Minibüsler için 69,00 ₺

Avrasya Tüneli az önce de bahsettiğimiz üzere yalnızca bazı araç gruplarına uygun bir geçiş yoludur. Bisiklet, motosiklet, otobüs, kamyon, tır, çekici araç, 5000 kg'dan daha ağır araçlar, 2,8 metreden daha yüksek araçlar ve tehlikeli madde taşıyan araçlar için tünel kullanımı yasaktır.

Almanya'dan İstanbul'a Geldiğinizde Aracınız Hazır yazımız da ilginizi çekecektir.

Otoyol ve Köprülerde Geçiş Ücretleri Nasıl Alınmaktadır?

Otoyol ve köprü geçiş ücretleri, Otomatik Geçiş Sistem yani OGS ve Hızlı Geçiş Sistemi yani HGS ile alınmaktadır. Otoyol ve köprü sınırlarında gişeleri ayrı olarak OGS ve HGS'nin kullanım kolaylıkları da mevcuttur. Araca yerleştirilen elektronik cihaz aracılığıyla durmak gerekmeden geçiş sağlanabilir. HGS ve OGS bakiyenizi kontrol etmeden yola çıkmamanızı tavsiye ederiz.